Het weer is onvoorspelbaar in Nederland. Van regenachtig weer en storm tot hittegolven: het komt allemaal voor. We zijn dan ook erg blij als het een tijdje mooi weer is. Maar dan zit je met een probleem: het wordt binnenshuis erg warm. Je slaapt minder goed en thuiswerken is door de hitte ook niet meer zo fijn. Hoe kun je de warmte buiten houden? Gelukkig houd je het huis op verschillende manieren lekker koel in de zomer.
Inhoud
Warmte buiten houden: 5 slimme tips
Hieronder delen we vijf slimme tips om de warmte buiten te houden op warme zomerdagen. Zo houd je de temperatuur aangenaam, ook op het heetste moment van de dag.
Houd ramen en deuren gesloten
Een eenvoudige manier om de warmte buiten te houden, is door ramen en deuren gesloten te houden tijdens de heetste momenten van de dag. `S ochtends vroeg en in de avond kun je de ramen gerust open zetten, echter overdag kan dit juist voor meer warmte zorgen. Veel mensen denken dat het openen van ramen zorgt voor verkoeling, maar wanneer het buiten warmer is dan binnen, is dit niet het geval. Het wordt dan juist nog warmer in huis.
Gebruik zonwering of raamfolie om warmte buiten te houden
Naast het dichthouden van ramen en deuren raden we aan om zonwering te gebruiken. Gordijnen, rolluiken en zonneschermen zorgen ervoor dat de zon niet direct door de ramen komt. Volgens Milieu Centraal werkt zonwering aan de buitenkant twee keer zo goed als gordijnen aan de binnenkant van het raam. [1]
Heb je geen rolluik of zonnescherm aan de buitenkant? Dan kan je raamfolie gebruiken om de warmte buiten te houden. Deze raamfolie zorgt ervoor dat er minder zonlicht binnenkomt en vermindert zo de warmte in huis.
Investeren in goede isolatie
Wil je het probleem bij de kern aanpakken? Dan moet je investeren in goede isolatie. Zowel dak- als vloer- en muurisolatie helpt bij de warmte buiten houden. Bovendien zorgt isolatie voor lagere energiekosten, omdat je in de winter minder hoeft te verwarmen, en in de zomer minder hoeft te koelen. Daarnaast komt er veel warmte binnen via de ramen. Door te kiezen voor glasisolatie zorg je voor meer woon- en warmtecomfort.
Bovendien zijn er subsidies beschikbaar voor isolatie. Lees hier meer over de subsidie voor isolatie in Groningen en Noord-Drenthe.
Kies voor energiezuinige airconditioning
Kan je het maar niet koel houden in huis? Overweeg dan om ventilatoren of airconditioning systemen te gebruiken. Een ventilator zorgt niet voor koude lucht, maar ze zorgen voor luchtbeweging. Hierdoor geven we een verkoelend effect terwijl de temperatuur niet daalt in huis. Plaats ventilatoren op een slimme plek in huis, zoals bij een raam dat open staat.
Met een airco geniet je het hele jaar door van een aangename temperatuur. Toch is het belangrijk om de airco niet te koud te zetten. Een te koude airco kan namelijk zorgen voor hoge energierekeningen.
Een groen dak
Heb je een plat dak? Dan kan het erg warm in huis worden. Volgens Milieu Centraal kan een groen dak de warmte buiten houden. Dit komt doordat planten verkoeling bieden. Hoe zit het dan met zonnepanelen en een groen dak? Die kunnen heel goed met elkaar gecombineerd worden. Heb je geen plat dak, maar wil je wel extra verkoeling? Plaats dan planten tegen de gevel.
Warmte buiten houden met isolatie? Wij helpen met de financiering
De warmte buiten houden is niet altijd even makkelijk. Gelukkig kun je een aantal dingen doen om het huis koel te houden. Kun jij nog wat stappen zetten op het gebied van isolatie, maar weet je niet goed hoe je dit moet financieren? Er zijn subsidies beschikbaar voor woningisolatie. Bovendien kan je extra geld lenen via je hypotheek voor het verduurzamen van je woning.
Advies inwinnen over duurzaamheid? Bij ons is het eerste gesprek altijd gratis! De adviseurs van BTER Financieel helpen je bij het verminderen van je woonlasten!
Bronnen:
[1] https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/duurzaam-verwarmen-en-koelen/woning-koel-houden/