Je hebt een nieuwe woning gekocht: gefeliciteerd! Maar je oude woning is helaas nog niet verkocht. Je krijgt dan te maken met dubbele woonlasten. Je betaalt namelijk voor de hypotheek van je nieuwe woning én die van je oude woning. Het maandelijkse bedrag wat je moet betalen, kan even schrikken zijn, maar er zijn mogelijkheden om dubbele lasten bij een verhuizing te beperken. 

In dit artikel bespreken we manieren waarop je dubbele woonlasten bij nieuwbouw, huur en koop kunt beperken.

Wanneer dubbele lasten betalen?

Er zijn verschillende situaties waarin je dubbele lasten moet betalen.

Dubbele lasten bij nieuwbouw

Heb je een nieuwbouwwoning gekocht? In veel gevallen moet het huis dan nog gebouwd worden, maar je betaalt dan wel al voor je hypotheek. Wanneer je nog in je oude woning blijft wonen, moet je dus twee keer hypotheeklasten betalen. 

Ook wanneer je nieuwe koopwoning eerder beschikbaar is dan gepland, of juist wanneer de bouw van de woning langer op zich laat wachten, kunnen dubbele lasten ontstaan.

Dubbele woonlasten huur en koop

Ga je van huur naar koop? Of andersom? Ook dan kun je te maken krijgen met dubbele lasten. Dit gebeurt wanneer je de sleutels van je nieuwe woning hebt ontvangen, maar je huurcontract nog niet is beëindigd of je oude woning nog niet is verkocht. 

Hypotheekrente aftrekken

Wanneer je dubbele woonlasten hebt, kan dit aardig in de papieren gaan lopen. Daarom wil de overheid mensen met dubbele lasten tegemoetkomen met de dubbele hypotheekrenteaftrek. Dit betekent dat je de hypotheekrente voor beide woningen mag aftrekken van de belasting. Wanneer je een bestaande woning hebt gekocht, kun je de rente twee jaar lang aftrekken. Koop je een nieuwbouwwoning? Dan geldt deze termijn voor drie jaar.

Overbruggingskrediet dubbele lasten

Wanneer je een nieuwe woning koopt, wil je in veel gevallen gebruikmaken van de overwaarde van je oude huis. Echter, wanneer je oude woning nog niet verkocht is, heb je dit geld nog niet. In dit geval kun je een overbruggingshypotheek gebruiken. Dit is een tijdelijke lening van de bank. 

Om een overbruggingskrediet te ontvangen, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden. Daarom is het belangrijk om deze mogelijkheid altijd te bespreken met je hypotheekadviseur. Bovendien is de hoogte van de overbruggingshypotheek vaak veel lager dan de overwaarde van je huis. 

Dubbele woonlasten beperken

Hoe dubbele lasten beperken?

Dubbele woonlasten bestaan niet alleen uit de hypotheeklasten, maar ook kosten voor gemeentelijke belastingen, elektriciteit, gas en meer. Er zijn een aantal manieren hoe je dubbele lasten kunt beperken.

1. Besparen op energiekosten 

Door te besparen op energiekosten houd je de maandelijkse woonlasten zo laag mogelijk. Woon je niet meer in het oude huis? Dan is het mogelijk om een leegstandstarief voor energie aan te vragen. 

2. Bij vrienden of familie wonen

Is het een mogelijkheid om tijdelijk bij familie of vrienden te wonen? Door tijdelijk ergens anders te gaan wonen, bespaar je op hypotheek- en woonlasten. 

3. Huis verhuren 

Je mag je oude woning tijdelijk verhuren wanneer je te maken hebt met dubbele woonlasten. Dit mag aan de hand van de Leegstandswet.

4. Hypotheekrente meefinancieren

Als je een nieuwbouwwoning koopt, kun je de hypotheekrente meefinancieren in je nieuwbouwhypotheek. Op deze manier betaal je de rente uit het bouwdepot; zo bespaar je tijdelijk op woonlasten.

Advies nodig? 

Wil je meer weten over woonlasten verlagen? Of benieuwd naar de mogelijkheden van de financiering van een nieuwbouwwoning? Vraag gratis advies aan of plan direct een afspraak met een van onze hypotheekadviseurs. Wij helpen je bij het verbeteren van je woonlasten en kijken of je hypotheek beter geregeld kan worden. Want soms is dit wel het geval!

Veel gestelde vragen over dubbele woonlasten

Wanneer krijg je te maken met dubbele woonlasten?

Je kunt in verschillende situaties te maken krijgen met dubbele woonlasten, bijvoorbeeld wanneer je een nieuwe woning koopt terwijl de oude woning nog niet is verkocht, of wanneer je een nieuwbouwwoning koopt die nog gebouwd moet worden.

Zijn dubbele woonlasten aftrekbaar?

Het hebben van dubbele woonlasten kan financieel lastig zijn. Daarom is het mogelijk om de hypotheekrente van beide woningen gedurende drie jaren af te trekken wanneer je een nieuwbouwwoning koopt.

Hoe kan ik dubbele lasten het beste beperken?

Heb je een nieuwbouwwoning gekocht? Het is mogelijk om dubbele woonlasten te beperken door de hypotheekrente mee te financieren in je hypotheek. Op deze manier betaal je de hypotheekrente uit het bouwdepot. Daarnaast is het een mogelijkheid om een woning tijdelijk te verhuren. Hier zijn echter wel speciale regels voor en je kunt de hypotheekrente bij verhuur niet meer aftrekken.