Er zijn tegenwoordig veel leuke nieuwbouwprojecten. De huizen zien er prachtig uit, zijn energiezuinig en je hebt de mogelijkheid om alles zelf in te delen. Klinkt goed, toch? Een nieuwbouwwoning kopen biedt veel voordelen, maar het is uiteraard belangrijk om goed over deze keuze na te denken. Het verkrijgen van een hypotheek van een nieuwbouwhuis steekt namelijk net iets anders in elkaar, maar daarover later meer.

In dit artikel zetten we de voordelen van een nieuwbouwwoning kopen op een rij. Zo weet je precies waar je aan begint.

Waarom een nieuwbouwwoning kopen?

Wanneer je een huis wilt kopen, kun je kiezen tussen een nieuwbouwwoning die vaak nog gebouwd moet worden of een bestaand huis. Een bestaand huis heeft karakteristieke elementen (denk bijvoorbeeld aan de prachtige jaren ‘30 uitstraling), maar een nieuw huis is volledig naar je eigen smaak in te richten. Aan beide opties zitten voor- en nadelen verbonden. 

Voordelen nieuwbouwwoning

Hieronder delen we de belangrijkste voordelen van een nieuwbouwwoning kopen. 

1. Zelf ontwerpen

Wanneer de woning nog gebouwd moet worden, kun je in de meeste gevallen zelf de badkamer, keuken en materialen kiezen. Zelfs de plaats van de stopcontacten beslis je zelf. Je huis gaat er dus uitzien zoals jij wilt. En de tuin, die mag je helemaal zelf ontwerpen. 

2. Alles is nieuw

Hoe lekker is het als je in een huis komt te wonen waar alles nieuw is. Jij bent de eerste gebruiker en er zijn geen gebruikerssporen of verborgen gebreken. 

3. Energiezuinig en goed geïsoleerd

Nieuwbouwwoningen moeten voldoen aan bepaalde isolatievoorschriften. Zowel de vloer, de muren, het dak en de ramen moeten goed geïsoleerd zijn. Hierdoor profiteer je van een energiezuinig huis, aangezien je minder hoeft te stoken. Daarnaast beschikken nieuwe huizen vaak over een warmtepomp en zonnepanelen.

Nieuwbouwwoning kopen voordelen

4. Je krijgt duurzaamheidskorting

Omdat nieuwbouwwoningen duurzaam zijn, ontvang je vaak een duurzaamheidskorting van de hypotheekverstrekker. Hoe hoger het energielabel, hoe hoger de korting.

Lees hier meer over een verduurzamingshypotheek. 

5. Geen overdrachtsbelasting betalen

Wanneer je een bestaande woning koopt, moet je overdrachtsbelasting betalen. Bij een nieuwbouwhuis is dit niet het geval. Je koopt de woning namelijk vrij op naam. Hierdoor zitten de kosten voor de overdrachtsbelasting en de notariskosten al bij de prijs inbegrepen.

Nieuwbouwwoning kopen? Ontvang onafhankelijk hypotheekadvies

Heb je een leuk nieuwbouwproject gezien? En zit je er serieus over na te denken om een nieuwbouwwoning te kopen? Zoals we in de introductie al zeiden, steekt de hypotheek van een nieuwbouwhuis net even wat anders in elkaar dan die van een bestaande woning. Omdat de woning vaak nog moet worden gebouwd, krijg je te maken met een bouwdepot. Hoe meer je van het bouwdepot gebruikt, hoe hoger je hypotheek wordt.

Wil je weten hoeveel je kunt lenen om een nieuwbouwwoning te kopen? De onafhankelijke adviseurs van BTER Financieel geven je graag advies over de financieringsopties. Bovendien is BTER ook betrokken bij een aantal leuke nieuwbouwprojecten, zoals Mooi Burgum

Bronnen:

https://www.eigenhuis.nl/huis-kopen/nieuwbouw/orienteren-budgetteren/nieuwbouw-kopen-voor-en-nadelen

Kan ik mijn hypotheek meenemen naar een nieuwbouwwoning?

Het afsluiten van een hypotheek voor een nieuwbouwwoning is anders dan een hypotheek voor een bestaand huis. Het is mogelijk om je huidige rente mee te verhuizen naar je nieuwe hypotheek of een overbruggingshypotheek af te sluiten wanneer je je eigen woning nog niet hebt verkocht. Het is verstandig om de mogelijkheden met een hypotheekadviseur te bespreken.

Kan ik duurzaamheidskorting op de hypotheek van een nieuwbouwwoning?

Aangezien nieuwbouwwoningen vaak energiezuinig en duurzaam zijn, kun je vaak een duurzaamheidskorting krijgen op je hypotheek.

Wat zijn de nadelen van een nieuwbouwwoning kopen?

Een nieuwbouwwoning kopen kent veel voordelen, maar er zijn ook enkele nadelen. Zo ligt de aankoopprijs altijd vast en is er geen onderhandelingsruimte. Daarnaast moet je in veel gevallen lang wachten op de oplevering van het huis, soms wel meer dan een jaar. Dit betekent dat je vaak met dubbele lasten te maken krijgt als je je woning nog niet verkocht hebt.